Lebensmittelchemie 1 at Universität Hamburg

Flashcards and summaries for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg

Arrow Arrow

It’s completely free

studysmarter schule studium
d

4.5 /5

studysmarter schule studium
d

4.8 /5

studysmarter schule studium
d

4.5 /5

studysmarter schule studium
d

4.8 /5

Study with flashcards and summaries for the course Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Definition: Lebensmittel

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Definition: Genussmittel

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Wie viel verzehrt ein Mensch in 70 Jahren?

This was only a preview of our StudySmarter flashcards.
Flascard Icon Flascard Icon

Millions of flashcards created by students

Flascard Icon Flascard Icon

Create your own flashcards as quick as possible

Flascard Icon Flascard Icon

Learning-Assistant with spaced repetition algorithm

Sign up for free!

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Kilo-Kalorie 

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Energiegehalt von bestimmten Stoffen

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

glykämischer Index

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

ideale Ernährung/ Verteilung 

This was only a preview of our StudySmarter flashcards.
Flascard Icon Flascard Icon

Millions of flashcards created by students

Flascard Icon Flascard Icon

Create your own flashcards as quick as possible

Flascard Icon Flascard Icon

Learning-Assistant with spaced repetition algorithm

Sign up for free!

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Wie hoch ist der Anteil an Mineralstoffen im menschlichen Körper?

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

biochemische Funktion von Proteinen

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Funktionen im Lebensmittel von Proteinen 

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

allgemeine Eigenschaften von Proteinen 

This was only a preview of our StudySmarter flashcards.
Flascard Icon Flascard Icon

Millions of flashcards created by students

Flascard Icon Flascard Icon

Create your own flashcards as quick as possible

Flascard Icon Flascard Icon

Learning-Assistant with spaced repetition algorithm

Sign up for free!

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Welcher chemischen Veränderungen können Proteine unterliegen?

Your peers in the course Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg create and share summaries, flashcards, study plans and other learning materials with the intelligent StudySmarter learning app.

Get started now!

Flashcard Flashcard

Exemplary flashcards for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg on StudySmarter:

Lebensmittelchemie 1

Definition: Lebensmittel
Lebensmittel-, Bearsgegenstände - und Futtermitelgesetzbuch 
Stoffe die in unveränderter oder zubereiteter Form wegen ihres Nährstoffgehaltes oder wegen spezieller Geschmackseindrücke verzehrt werden 

Lebensmittelchemie 1

Definition: Genussmittel
Sind z.T. ebenfalls Lebensmittel (Alkoholika, Tee, Kaffee) Tabakwaren sind aus dem LFGB entfernt worden, sind keine Lebensmittel 

Lebensmittelchemie 1

Wie viel verzehrt ein Mensch in 70 Jahren?

92t, davon 46t Nahrungsmittel und 46t Getränke, 14t Obst/Gemüse, 13t Kohlenhydrate, 7,5t Fleisch/Fisch, 13t Kaffee

Lebensmittelchemie 1

Kilo-Kalorie 

Wärmemenge, die benötigt wird um 1g luftfreies  Wasser bei einem konstanten Druck von 101,325kaPa (dem Druck der Standard Atmosphäre auf Meereshöhe) von 14,5°C auf 15,5°C zu erwärmen

Lebensmittelchemie 1

Energiegehalt von bestimmten Stoffen

1g Glucose 3,8kcal

1g Eiweiß 4,1kcal

1g Fett 9,3kcal 

1g Alkohol 7kcal

Lebensmittelchemie 1

glykämischer Index

Maß zur Bestimmung der Wirkung eines kohlenhydrathaltigen Lebensmittels auf den Blutzuckerspiegel, je höher der wert desto mehr Zucker ist im Blut 

Lebensmittelchemie 1

ideale Ernährung/ Verteilung 

Eiweiß 10-15%

Fett 25-30%

Kohlenhydrate 55-60%

Lebensmittelchemie 1

Wie hoch ist der Anteil an Mineralstoffen im menschlichen Körper?

5% des Körpergewichts, scheiden von dieser Substanz etwa 15-20g aus, Verlust muss durch Ernährung wieder ausgeglichen werden 

Lebensmittelchemie 1

biochemische Funktion von Proteinen

Enzymatische Katalyse, Transport und Speicherung, Mechanische Stützfunktion, Immunabwehr, Erzeugung und Übertragung von Nervenimpulsen, Kontrolle von Wachstum und Differenzierung 

Lebensmittelchemie 1

Funktionen im Lebensmittel von Proteinen 

Schaumbildung und Stabilisierung, Gelbildung, Emulgierung, Enzymatische Reaktionen (z.b. Käseherstellung)

Lebensmittelchemie 1

allgemeine Eigenschaften von Proteinen 

enthalten Stickstoff und Schwefel (in Fetten und Kohlenhydraten nicht), Proteinreserven von der Proteinzufuhr abhängig, Anteil Gesamtzufuhr: 10-15%, Proteinbedarf: 0,75g/kg,  biologische Wertigkeit/Aminosäuren Zusammensetzung spielt eine Rolle, Jede Zelle benötigt Proteine

Lebensmittelchemie 1

Welcher chemischen Veränderungen können Proteine unterliegen?

phosphoryliert, glycosyliert, mit Fettsäuren verknüpft

Sign up for free to see all flashcards and summaries for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg

Singup Image Singup Image
Wave

Other courses from your degree program

For your degree program Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg there are already many courses on StudySmarter, waiting for you to join them. Get access to flashcards, summaries, and much more.

Back to Universität Hamburg overview page

Lebensmittelchemie

Lebensmittelchemie

lebensmittelchemie 1

lebensmittelchemie

Lebensmittelchemie

What is StudySmarter?

What is StudySmarter?

StudySmarter is an intelligent learning tool for students. With StudySmarter you can easily and efficiently create flashcards, summaries, mind maps, study plans and more. Create your own flashcards e.g. for Lebensmittelchemie 1 at the Universität Hamburg or access thousands of learning materials created by your fellow students. Whether at your own university or at other universities. Hundreds of thousands of students use StudySmarter to efficiently prepare for their exams. Available on the Web, Android & iOS. It’s completely free.

Awards

Best EdTech Startup in Europe

Awards
Awards

EUROPEAN YOUTH AWARD IN SMART LEARNING

Awards
Awards

BEST EDTECH STARTUP IN GERMANY

Awards
Awards

Best EdTech Startup in Europe

Awards
Awards

EUROPEAN YOUTH AWARD IN SMART LEARNING

Awards
Awards

BEST EDTECH STARTUP IN GERMANY

Awards
X

StudySmarter - The study app for students

StudySmarter

4.5 Stars 1100 Rating
Start now!
X

Good grades at university? No problem with StudySmarter!

89% of StudySmarter users achieve better grades at university.

50 Mio Flashcards & Summaries
Create your own content with Smart Tools
Individual Learning-Plan

Learn with over 1 million users on StudySmarter.

Already registered? Just go to Login